torek, 4. junij 2013

Nov dan, nove hokejske debate



     Takole, pravih nekaj člankov je za nami. Hokej forum Jesenice se je lepo prijel in dodajam nekaj opažanj.

     V startu bom najprej popravil napako, ki sem si jo nevede privoščil. Pravzaprav je šlo za premalo premišljeno pisanje in nekaj naivnosti, saj sem – brez da bi zadevo preveril – verjel enemu od ljudi, ki so v preteklosti izdatno prispevali k popularizaciji hokeja v železarskem mestu. Skratka, gre za moje navedbe, da je dvorana v Vojensu na Danskem bila zgrajena za 3,5 milijona evrov. Ker sem dobil nekaj mailov in klicev, sem se odločil zadevo malce raziskati. 3,5 milijona evrov za dvorano, ob tem da je bila stara porušena, nova vkopana v tla (torej izkopana ogromna luknja v katero so postavili dvorano) in vse spremljajoče objekte - naj bi bila povsem nerealna cena. Prenizka. In res se je izkazalo tako. Ker sem bil v preteklosti, ko so fantje iz našega mesta še tekmovali v ligi EBEL, poročevalec za to isto ligo za eno od – na Švedskem baziranih, a v angleškem jeziku – hokeju namenjenih spletnih strani, sem se pri svojih skandinavskih prijateljih pozanimal, kako je bilo z dotično, pa še kako podobno dvorano v tistem koncu Evrope. Skratka – izgradnja dvorane v Vojensu je stala nekako 114 000 000 danskih kron, preračunano v evre – skoraj 15,3 mil. evrov. Dobil sem tudi podroben načrt prenove, v danskem jeziku sicer. Na njem je opis dejavnosti, plan pridobivanja dokumentacije in izvajanja del, podrobne cenovne postavke itd. Dolžan sem seveda opravičilo, ker sem primerjal – in na nek način obtoževal – izvajalce pri nas. Kolikor sem s skandinavskimi prijatelji debatiral na to temo, naj bi šlo predvsem za razlike v ceni dela. Materiali, stroji in podobno – imajo povsod v Evropi približno enako ceno. Ena od ocen Skandinavcev je bila, da bi enak projekt, kot ga izvajamo pri nas – pri njih stal desetkrat dražje. Ocena je seveda pretirana, ampak pove pa določeno zadevo – tam gori so zadeve dražje!

Izgradnja dvorane v Vojensu, Danska
Foto: skycrapercity.com
     Nekaj pripomb vseeno ostane. V Vojensu so s prvimi dejavnostmi – realiziranjem ideje, papirologijo in podobno – začeli koncem januarja 2010. Kot je iz dokumentov razvidno, so v sredini februarja zaradi zmrzali izgubili 10 dni. Z vgradnjo betona so pričeli v 18. tednu, nekako aprila in kompletno dvorano postavili do jeseni. Torej, čez prst – od konca ene sezone do začetka druge – je v Vojensu stala nova dvorana. Zanimiv je tudi podatek, da v predvidenem proračunu (13,5 mil. EUR) obstaja postavka »nepredvideni stroški«, ki pa znaša samo 500,000 EUR.  Sem je šteta eventualna sprememba projekta, morebitni dodatni temelji, morda dodatni stroški priključnin, svetovanja, potrebnih strojev in ostalih nepredvidenih stroškov. Skratka, kar ohlapna razlaga, ki pokriva dovolj široko področje. Pa pri nas? Pritožbe, novi izvajalci del, spremembe prvotnih načrtov, aneksi…pa je šla sezona k vragu. Kdaj bo kdo obrazložil spremembo prvotnih načrtov? Po le-teh je bil predviden po obnovi enak nivo za vse tribune, pa talno ogrevanje. Narejene so bile tudi makete, a je kasneje izpadlo, da z vsega skupaj ne bo nič. Vsaj ne tako, kot je bilo predvideno.
Torej – morebitnim prizadetim se za napako opravičujem. Nekatera vprašanja, kot je bilo opisano v prejšnjem postu, seveda ostajajo. Toliko o dvorani.

     Pa še nekaj o občutkih po prvih nekaj postih. Hokej je na Jesenicah očitno še vedno tema, ki razvnema strasti. Obilo debat se sproža, mnenja se krešejo. Tako je tudi prav. Vseeno pa me preseneča količina pljuvanja po ljudeh, ki poskušajo vleči jeseniški hokejski voz naprej. Dva akterja sta v tej zgodbi najbolj izpostavljena, sam pa sem prištevam vztrajno tudi tretjega. Prva dva, Miha Rebolj in Slavko Kanalec, torej ne najdeta skupne poti iz jeseniškega hokejskega brezna. Sam imam nekaj malega izkušenj z g.Kanalcem in le-te so brez izjeme pozitivne. Morda je tudi tole način, da se mu zanje zahvalim. Pa »njegove« zadnje hokejske sezone? Tu vidim precej napak, predvsem v komuniciranju z javnostjo. Morda sem naiven, a vseeno ne verjamem v apriori slabe namene Slavka Kanalca; če pa obstajajo dobri nameni, je pot do cilja vsekakor zelo, zelo nenavadna! In Miha Rebolj? Miha je človek, ki je s svojo ekipo omogočil, da hokej, šport ki vdihuje dušo okolju, v mestu sploh še obstaja. Očitajo se mu povezave s politiko, pa aspiracije po županski funkciji in podobno. Morda res, ampak to njegovega dela, truda in rezultatov - ne spremeni niti za milimeter. Tako kot delo g. Kanalca njegovih rezultatov ne spremeni niti za milimeter. Vsak se seveda sam mora odločiti kaj in koga podpira. Sprašujem pa se - zakaj za vraga v takem mikrookolju ne zmoremo stopiti skupaj, ampak bomo raje videli, da vse skupaj propade!? In tretja oseba? Z imenom in priimkom je omenjena v članku "Dokončno" objavljenem na tem forumu dne 31.maja 2013.



     Tule sicer lahko razvijam modre zamisli in kritiziram, a dejstvo ostaja – hokej na Jesenicah visi na nitki. Na zelo tanki nitki! Stopimo skupaj, vrnimo nasmeh nazaj na obraze otrok, navijačev in cele doline! Tudi regije in v veliki meri armade navijačev širom državice. Na Jesenicah je talent, tukaj je volja. Tudi denar. Dvorana. Navijači. Nekdo naj prosim sestavi te stvari v celoto.

     Bralcem pa – saj veste – rdeč, železarski pozdrav.

5 komentarjev:

  1. Ja sam s to razliko da bo pr ns, nova hala, ampak še zmer stara, ta nov deu že tko al tko pokajo stene, se bojim kaj bo z vsem ostalim k se zdej dela.....aja pa dnarja bo šlo en kp preden bo fertik................

    OdgovoriIzbriši
  2. Tudi debata o tem je seveda dobrodošla. Bolj odpiramo teme, več razprav se bo razvilo in manj nepotrebne slabe volje bo okrog dogajanja...

    OdgovoriIzbriši
  3. Ja debate bojo že sam od debat namo nč rešil, itak noben veljak ne posluša ;)

    OdgovoriIzbriši
  4. To je pa na žalost splošno stanje duha v Sloveniji.

    OdgovoriIzbriši
  5. sej zdj k je dvorana končana je prov lepa še lepša pa je bla zmaga nad tuljoti :D

    OdgovoriIzbriši