torek, 11. junij 2013

Rdeči 9 - rešitelj jeseniškega hokeja?



   Takole; tole je članek, s katerim bom – če se izkaže, da so moje informacije napačne – najbolj do sedaj usekal mimo, kot se temu reče. A novica se po Jesenicah širi kot vihar – rdeči 9, legendarni Tomaž Razingar, naj bi bil najbolj eksponirano ime novega »Team Jesenice« kluba. Seveda Tomaž ne bo ustvaril ekipe iz nič, pa s svojim denarjem – prav gotovo obstaja tudi ozadje, predvsem finančno. 

Rdeči 9 - legendarni Tomaž Razingar
Foto: siol.net
     Kakšna se vam zdi ideja o »klubu Tomaža Razingarja«? Je to pametna poteza veterana, legende jeseniškega in slovenskega hokeja? Lahko Tomaž obljubam o financiranju verjame? Se lahko zgodi, da se kake zadeve v ozadju s časom spremenijo – tu ciljam predvsem na politične spremembe, pa tudi tiste v gospodarstvu – in bi kapetan reprezentance ostal še enkrat več »nategnjen«, morda celo na sramotilnem stebru javnosti? Upajmo, da ne. Se lahko še enkrat zgodi, da iz vsega skupaj pravzaprav ne bo nič, kakor se je ob nekaterih potezah v preteklosti že zgodilo? Še ene blamaže pred mednarodno športno javnostjo namreč jeseniški hokej prav gotovo ne bi preživel. 

     Potem ko so se omenjale povezave dveh levo usmerjenih strank in znanega jeseniškega gospodarstvenika, se prav gotovo lahko ustvari vtis, da je zadeva dobro podprta. Meni se sicer zastavlja vprašanje o higieničnosti vpletanja politike v tako občutljivo zadevo, kot je hokej. Pustimo tokrat ob strani dejstvo, da bi šlo ob vsem skupaj tudi za klasičen by-pass klub, kot sem napovedal že pred časom. Take reči je v preteklosti počel tudi določen možakar v Ljubljani, na Jesenicah sicer izredno nepriljubljen. Ampak bodimo tokrat pozitivni – uporaba legendarnega rdečega 9 je prav gotovo odlična piar poteza snovalcev novega kluba. To pa je nekaj, kar je v starem klubu (HK Acroni) prav gotovo šepalo. Jesenice brez dvoma potrebujejo članski hokej na najvišji ravni. Če bo to za začetek INL, naj pač tako bo. Tudi sam mislim, da je bolje vrabec v roki, kakor golob na strehi. Tomaž Razingar sam je prav gotovo magnet za navijače, vsaka jeseniška ekipa pa preprosto mora imeti en sam tekmovalni cilj – zmagati v tekmovanju, v katerem nastopa. Smo Jeseničani sposobni v takem tekmovanju zmagati z lastnim kadrom? Prav gotovo. Bo taka ekipa v takem tekmovanju dovolj velik magnet za zahtevno jeseniško hokejsko publiko? Bomo videli. Bo Team Jesenice znal najti pot do plodnega sodelovanja s HD Jesenice (Mladi)? Upajmo. Bodo stare zamere v mestu hokeja, jekla in narcis pokopane, ali pa se bodo ustvarile nove? Najbrž si nihče od Jeseničanov in ostalih zaljubljencev v jeseniški hokej ne želi blejskega scenarija, kajne? 

Dejan Kontrec, HZS
Foto: delo.si
     V javnosti zadeve, ki sem jih opisal zgoraj, še niso znane. Iz novega kluba, torej Team Jesenice, še ni prišla nobena izjava za javnost. Uradno se ne ve kdo stoji za vsem skupaj in morda tudi tale članek prehitro dela neke zaključke. Slej ali prej pa bodo tudi te stvari znane. Tudi sekretar Hokejske Zveze Slovenije Dejan Kontrec je izjavil, da je HZS med ustanovitelji novega kluba (??). Morda pa bi kdo od novinarjev toliko časa vztrajal, da bi dobil kako bolj določeno izjavo za javnost. Kontrec očitno pozna vse akterje te zgodbe. Seveda pa - upajmo - se tudi zaveda, da bi še ena blamaža pred slovensko-avstrijsko-italijansko športno javnostjo pomenila pokop hokeja na Jesenicah. Pa črne čase za ta šport v Sloveniji. Počakajmo torej na kako uradno informacijo in zaželimo novemu klubu vse najboljše. Pa naj postane dostojen nadaljevalec sijajne jeseniške hokejske tradicije. Predvsem pa si želim – zavoljo hokeja, zavoljo otrok – da bi dobro sodeloval s tistimi, ki krojijo jeseniško hokejsko prihodnost (HDJ), saj brez uspešnega podmladka ni dolgoročne prihodnosti. Jeseničani si to zaslužimo.

    Na koncu pa seveda ne sme manjkati še rdeč, železarski pozdrav.

15 komentarjev:

  1. klub mora obstajat, ker drugače bi težko govorili, da reprezentantje izhajajo od tu.

    OdgovoriIzbriši
  2. Mislim da v svojih komentarjih pretiravaš.Ob branju tvojih komentarjev imam občutek,oziroma dobivam utis, da vse kar ni v povezavi z HD Mladi in Rebolam ni vredno nobenega zaupanja.Za vsako stvar najdeš neke politične spletke ali pa neka nezaupanja v te ki bi radi na tak ali drugačen način obudili hokej na Jesenicah. Ne vem zakaj tak odpor do tega. Če je Raza res za vsem tem potem mu vsaka čast,in če se je odločil da ne gre v kompanijo z Reboljem tudi ve zakaj.Bodimo malo bolj optimistični in ne obsodimo vsega kar nam ni po godu.

    OdgovoriIzbriši
  3. bravo tako se govori, meni tudi najeda ta pesimizem...in vse okarakterizirat kot slabo pa še preden se začne

    OdgovoriIzbriši
  4. Citat iz teksta:
    "Počakajmo torej na kako uradno informacijo in zaželimo novemu klubu vse najboljše. Pa naj postane dostojen nadaljevalec sijajne jeseniške hokejske tradicije. Predvsem pa si želim – zavoljo hokeja, zavoljo otrok – da bi dobro sodeloval s tistimi, ki krojijo jeseniško hokejsko prihodnost (HDJ), saj brez uspešnega podmladka ni dolgoročne prihodnosti."

    ...prav gotovo ni negativen in odgovori vsakemu anonimnežu, tako tistim, ki si z veseljem preberejo moje poste, kot tudi tistim, ki se z njimi ne strinjajo. Oboji imajo brez dvoma pravico do svojega mnenja.

    OdgovoriIzbriši
  5. Že res,da si napisal tudi nekaj spodbudnih stavkov,ampak šele na koncu svojega članka.Do tu pa sami dvomi in sumničenja.In tako je tudi v prejšnjih člankih. En kup kritik in dvomov.Namesto da bi vsak poskus oživitve hokeja nekako podprli,ga že na zaćetku,označimo za nekaj slabega in kot večkrat omeniš v pogubo jeseniškega hokeja.Res žalostno.

    OdgovoriIzbriši
  6. Ko vse to prebiram se vedno nasmehnem ob tem, kdo vse so kandidati za "rešitev" jeseniškega hokeja. Pravzaprav, do danes še nisem zasledil konkretnih idej kako zadevo na novo pognat. Socialističnih časov je konec, ko je za poln hladilnik skrbela železarna in nekaj sponzorjev, ki so se bolj kot ne sami vključili v zadevo. Danes so časi drugačni. Klub je kot podjetje, ki ima enake organizacijske spone in igralci so le delavci, v podjetju, ki s svojim dobrim delom (igrami) dvigajo ugled in s tem privabljajo gledalce in sponzorje. Torej klub poleg nepotrebnega predsednika nujno potrebuje močan strokovni team z jekleno voljo in dobrim, poudarjam pravim komercialistom ter osebo, ki ima dober nos , kako zapravit težko na kup spravljen denar. Trenerjev imamo že iz vrst bivših igralcev dovolj, nekateri trenirajo tudi v tujini in dobro poznajo razmere glede nakupa igralcev za bistveno manjše denarce, kot jih je plačeval Acroni. Tak kolektiv za prisklednike in prevarante ne sme imeti prostora. Za začetek bi morda na ustanovno skupščino povabili vse ljudi dobre volje in privržence hokeja na jeklenih Jesenicah. Povabilo bi moralo priti s strani šoprtne zveze in občine Jesenice. Živel jeseniški hokej

    OdgovoriIzbriši
  7. Točno tako.Odlično napisano,vendar pa vsak poskus oživitve hokeja ne smemo okaraktizirat kot prevaro.Med njimi so lahko resni in pošteni ljudje,ki hokeju želijo res dobro.Kot si napisal bi moralo vse skupaj sloneti na športni zvezi in občini, seveda ob pomočisponzorjev in privržencev tega športa,ki pa jih na Jesenicah ni malo.Če je volja, se tudi rešitve najdejo.

    OdgovoriIzbriši
  8. Meni se pa zdi članek čisto realen. Zelo podobno razmišljam tudi sam. Upam, da bo kaj dobrega iz te zgodbe in da ne gre samo za, recimo, odplačevanje starih dolgov določenim osebam. Nestrpno čakam na nadaljnje novice.

    OdgovoriIzbriši
  9. Pri prebiranju vseh teh člankov, sem ugotovil, da se v vsakem omenja ali HD Mladi ali pa njihov predsednik,pa ni važno o čem članek govori.Vedno se postavljajo ista vprašanja.Ali bo mogoče z njimi to ,ali bo mogoče ono. Ne vem zakaj je vse to potrebno.Mislim da je normalno, ne samo normalno NUJNO je potrebno ob članskem moštvu imeti tudi podmladek.Zato sodelovanje med njimi in komerkoli,ki bo ustanovil klub ne sme biti vprašnje.Skrbijo pa me govorice,ki jih je slišati vse več in se nanašajo ravno na HK Mladi in njihovo vodstvo.Upam da mi bo kdo znal odgovoriti na ta vprašanja,oziroma se bo našel kdo ,ki je o vsem skupaj malo bolje obveščen.Čeprav informacije ,ki sem jih dobil prihajajo iz krogov blizu Podmemežakle,vseeno želim slišati tudi druga mnenja.
    1.Ali je res,da se HD Mladi nahajajo v zelo slabem finančnem stanju?
    2.Ali je res,da HD Mladi ni poplačal vseh računov za uporabo dvorane na Bleduin še nekaj ostalih obveznosti?
    Pa še zadnje vprašanje.Ali je res da imajo HD Mladi jesenice 180.000€ dolga,ki naj bi nastal v lanskoletni sezoni.
    Glede na to da so porabili 150.000€ za nakup šotora in njegovo postavitev,potem je ta vsota ki se omenja realna.Nevem pa ,kam vse to pelje?
    Mogoče ve odgovor kdo od vas?
    L.P.
    Vlado

    OdgovoriIzbriši
  10. selo gori a baba se češlja....

    OdgovoriIzbriši
  11. Najbol bi blo da res nastane ta nov klub sicer z malo boljšim imenom če ne drugega HD Jesenice in naj sodelujejo z HD jesenice Mladi.
    Pač zaenkt bi blo najbol da bi ta novo nastali klub nekaj časa igral v ligi INL ter da bi jo vzeli zelo resno sej neki profita pa mojo narest v primeru da zmagajo ligo pol nej pa ene par sezon recmo ene 5,6 let igrajo v tej ligi nej si uzignejo prpračun postopomo na vsaki 2 leti ter delati predvsem na mladih igralcih za tisti presežek v igri pa mogoče le kakšen obetaven in borben tujec vendar ne predrag. No če pa bi se v igro spet vkluču medveščak pol bi blo še zmer bool da usaj 2 let igrajo v ligi INL sej je kakovostno kr močna za naše razmere nevem zakaj hočejo kr direkt v EBEL ligo zakaj bi silu z glavo skoz zid pa spet uniču klub če ga loh zgradiš na zdravih temeljih z pomočjo HD Mladi Jesenic iz koder bi prihajali igralci pa če je res tko kukr piše da nej bi sodelvala občina ter HZS pol nj jm pa občina da cca 100 000 Rur pa HZS pomaga oz krije stroške potovanj ter mogoče pomaga pri nakupu katerih izmed tujcev če bodo sploh prišli.
    Pol nej pa par let igrajo v ligi INL pa mogoč spet spozortvo z Acronijem dobijo sam da se nebojo pol sam na Acroni zanašal pač nej nekaj časa delajo na maldih igralcih ali pa poberejo bolše igralce iz drugih slovenskih klubov.

    OdgovoriIzbriši
  12. HD Mladi so Narcisa, Slavko je ta kršen, Župan je socijalist... Le kako naprej?

    OdgovoriIzbriši
  13. Mah kakorkoli obrneš so Jesenice bedne.

    OdgovoriIzbriši
  14. Dokler ne bomo na Jesenicah dojeli, da je jeseniški hokej lahko samo en nam ni rešitve ! Jaz bi vse , ki delajo, ki želijo delati, ali pa samo blefirajo zaklenil v en prostor, vsakemu dal liter vode in pol kile kruha in jih imel zakljenje tako dolgo da se zmenijo ! Tisti, ki hočejo delati in narediti kaj dobrega naj se združijo, bleferji in uničevalci pa naj se za vedno umaknejo, vendar pred tem morajo obljubiti , da ne bodo več nagajali !
    To je edina rešitev ! Vsa leta smo se tolažili, da nas rušijo v LJ. Toda mi smo si na Jesenicah sami sebi NAJVEČJI SOVRAŽNIKI !

    OdgovoriIzbriši
  15. Politika Narcise resno uničuje in ogroža HD Jesenice in hokej na Jesenicah. Žal. Rdeči 9 je veliko premaknil v smeri nekaj boljšega stanja na hokejskih Jesenicah, nekateri vodstveni kadri HD Jesenice pa ga označujejo kot zlo. Morda zato, ker mu je uspelo to, kar njim ni.

    OdgovoriIzbriši