nedelja, 2. junij 2013

O obnovi naše svete hale Podmežaklo



     Danes sem si prebral odgovore gospe, ki je na Občini Jesenice zadolžena za prenovo dvorane Podmežaklo. Pred kakim mesecem ji je skupina staršev namreč posredovala kup vprašanj v zvezi z dogajanjem v dvorani. Veste kakšni odgovori so to? Ne tič – ne miš. Spodaj v okvirju si poglejte zastavljena vprašanja, še nižje odgovore nanje, potem pa bom o vsem skupaj malo razmislil....

Foto: radiotriglav.si

Postavljamo nekaj, takorekoč javnih vprašanj; vemo, koliko stanejo NOVE hokejske dvorane po svetu s podobno kapaciteto. Tudi dvorana v Vojensu na Danskem, kjer je pred nedavnim naša reprezentanca dosegla zgodovinski uspeh, je lep primer. Dvorana je NOVA, ima vse spremljajoče objekte, pomožno drsališče, popoln komfort in vse podobno, pa so stroški izgradnje znašali 3,5 mil. EUR. Poznamo tudi proračun za obnovo OBSTOJEČE dvorane Podmežaklo. Ta je višji od šestih milijonov EUR! Kolikor spremljamo obnovo naše Podmežakle, postaja jasno sledeče:
     - v dvorani nivoji tribun po obnovi NE bodo izenačeni. ŠE naprej bo vsaka tribuna imela drugačen nagib, najnovejša polkrožna tribuna pa je tudi kaka dva metra višje od nivoja stare (južne) tribune.
     - v dvorani tudi po obnovi NE bo ogrevanja, ki je bilo pred nekaj sezonami obljubljeno
      - v dvorani NE bo obnovljena talna napeljava pod drsališčem, ki izvira še iz let kmalu po drugi svetovni vojni – morda pa v naslednji sezoni kaka zadeva ''crkne'' in bodo ponovno potrebna večja popravila (beri: onemogočeni pogoji za trening, vožnja v okoliške kraje, stroški)
     - toliko podrobnosti sicer ne poznamo, a primer garderob pod novo tribuno (krasne, prostorne garderobe, pa ENA vtičnica za elektriko…) in sanitarij za gledalce (tribuna za cca. 1000 ljudi z ENIM straniščem) in vtis, da se obnavljajo prostori s ''knaufom'', ne daje zaupanja, da bo več kot 6 milijonov potrošenih smotrno… 

Zakaj o teh rečeh nihče ne govori? Kam bo šlo toliko denarja? Je obnova dvorane v Sloveniji lahko sploh TOLIKO dražja, od tiste na Danskem, ko pa vemo, da so cene, standard, življenje na sploh na severu resno višji? Sklepam, da v svojem življenju naslednje obnove dvorane Podmežaklo ne bomo več doživeli. Ob tem, da nas je prepozno začeta obnova neposredno udarila tudi po žepih (težave s treningi v mlajših hokejskih kategorijah), bomo odgovorov prav gotovo veseli. Najbrž pa tudi kdo drug. Dvorana se obnavlja z denarjem davkoplačevalcev, torej mojim in Vašim. Zanima nas, kam bo poniknilo dvakrat toliko denarja, kot ga je za izgradnjo nove dvorane potrebnega na Danskem? Kdo je odobril spremembo prvotnih načrtov obnove dvorane? Ali nam lahko zagotovite, da se za ves ta denar dvorana ne bo samo lepo zakamuflirala, uporabno dovoljenje pa pridobilo samo za čas košarkarskega prvenstva? So bili do sedaj vsi izvajalci del plačani? Ali je kdo od izvajalcev zaradi neizpolnjevanja določil iz pogodbe (predvsem plačevanja) že zapustil gradbišče? Kaj bomo od košarkarskega prvenstva imeli občani Jesenic? Bodo varnostniki domači fantje? Bo kak procent od izkupička prodanih vstopnic ostal lokalni skupnosti? Kakšen je predlog cen Zavoda za šport za uporabo dvorane v prihodnji sezoni? 

Lep pozdrav, starši otrok HD Mladi Jesenice


     Se tudi kdo od Vas sprašuje podobne reči? Po naši mali državici vre, ljudem je očitno dovolj goljufanja, metanja peska v oči, zavajanja, služenja interesom posameznikov in "mi nismo nič krivi, vse je po zakonu" odnosa oblastnikov! Pa si poglejmo odgovore na zastavljena vprašanja:


Odgovor: Vojens Ice-arena na Danskem ima po razpoložljivih podatkih na svetovnem spletu kapaciteto 2.250 gledalcev, medtem ko bo imela Športna dvorana v primeru postavitve demontažnih tribun kapaciteto 5.500 obiskovalcev oz. kot ledena dvorana 4.500 obiskovalcev. Npr. Dvorana v Klaipedi (Svyturio Arena) v Litvi, kjer je potekal prvi del Evropskega prvenstva v košarki 2011 in ki je bila zgrajena leta 2011, ima kapaciteto 6.000 obiskovalcev, vrednost investicije pa je znašala 15,8 mio EUR. Strošek izgradnje Panevežys Arene, kjer je prav tako potekal prvi del Evropskega prvenstva v košarki 2011, zgrajena pa je bila leta 2008, je znašal 31,3 mio EUR (dvorana je večnamenska – velodrom).
Vir: bilten Basketball Lithuania 2011
Vrednost projekta Športna dvorana Podmežakla – II. faza znaša 6,5 mio EUR bruto, vključuje pa celotne stroške (ne samo izgradnjo): izdelavo celotne projektne dokumentacije (vključno z revizijo le-te), izvedbo gradbeno-obrtniško-instalacijskih del, nadzor ter nakup opreme (za čas Evropskega prvenstva v košarki 2013 pa tudi najem določene opreme). K projektu Športna dvorana Podmežakla – II. faza je Občina Jesenice pristopila v letu 2011, ko so se pričele aktivnosti v zvezi z Evropskim prvenstvom v košarki 2013 in ko so bile kot eno izmed prizorišč prvega dela prvenstva predvidene tudi Jesenice. Z vključitvijo Jesenic v Evropsko prvenstvo v košarki 2013 je soglašal tudi Občinski svet Občine Jesenice, ki je oktobra 2011 sprejel Odlok o sofinanciranju evropskega prvenstva v košarki 2013 (Ur. List RS, št. 97/2011) oz. potrdil vključitev investicije v Proračun Občine Jesenice (Načrt razvojnih programov občine). S tem v zvezi je pristojno ministrstvo za šport v letu 2011 pričelo aktivnosti za dodelitev nepovratnih sredstev sofinanciranja v športno infrastrukturo, in sicer za dvorane, ki bodo gostile prvi del Evropskega prvenstva v košarki 2013. Na tej podlagi je Občina Jesenice aprila 2013 prejela Sklep o sofinanciranju projekta v višini 3,4 mio EUR. V skladu z navedenim je bilo potrebno v letu 2011 pristopiti k izdelavi projektne dokumentacije, projektanti pa so v celoti upoštevali standarde in normative mednarodnih športnih zvez (IIHF in FIBA Europe). Z rekonstrukcijo se ne posega v nivoje in naklone tribun, tako da le-ti ostanejo nespremenjeni, prav tako ni predvidena obnova obstoječega sistema talne napeljave za pripravo ledu pod betonsko ploščo. Kakršnakoli obnova bi namreč pomenila rušenje celotne betonske plošče za kar ni potrebe. V novih garderobah pod severno tribuno je po Projektu za izvedbo predvidenih približno 16-18 vtičnic v posamezni garderobi ter dodatno v vsaki pripadajoči kopalnici še 4 vtičnice. Za obiskovalce so oz. bodo poleg že obstoječih sanitarij (vzhodna tribuna – pritličje in nadstropje, zahodni del) izvedene še dodatne sanitarije v 1. nadstropju severne tribune ter tudi v 2. nadstropju severne tribune (VIP). V pritličju severne tribune se z mavčnokartonskimi ploščami (»knauf«) izvajajo le predelne stene med pisarnami, medtem ko so stene v oz. med garderobami armirano betonske.
Vsi izvajalci v okviru projekta Športna dvorana Podmežaka – II. faza so bili izbrani po postopkih, ki jih določa področna zakonodaja (Zakon o javnem naročanju). Z vsemi izbranimi izvajalci so bile oz. so podpisane pogodbe, izvedena dela so v skladu s pogodbenimi določili tudi v celoti poravnana. Izplačila po mesečnih situacijah se izplačujejo tako glavnim izvajalcem kot tudi (neposredno) podizvajalcem, kot to določa zakonodaja. Po izvedbi gradbeno-obrtniško-instalacijskih del se bo pristopilo k pridobitvi uporabnega dovoljenja za Športno dvorano Podmežaklo. Organizator Evropskega prvenstva v košarki 2013 je podjetje EP 2013 d.o.o., ki ga je ustanovila Košarkarska zveza Slovenije. Organizator izvaja vse potrebne aktivnosti v zvezi z izvedbo dogodka, vključno z zagotavljanjem ustreznih kadrov (tudi varnostnikov). Skladno s standardi in zahtevami FIBA Europe mora organizator, podjetje EP 2013, zagotoviti varnost, ki jo za tak dogodek lahko zagotovi le profesionalna organizacija; v primeru izvedbe tekmovanja na Jesenicah bo tako za varnost skrbelo podjetje Sintal v sodelovanju s policijo.
V okviru Evropskega prvenstva v košarki, ki bo potekalo septembra 2013, je ena izmed pomembnih priložnosti Jesenic promocija tako doma kot tudi v tujini. V času dogodka bodo svojo priložnost lahko izkoristili predvsem lokalni ponudniki različnih storitev, predvsem storitvenih, kot so na primer gostinci, trgovci, prevozniki, glasbeniki. Zagotovo pa bo največja pridobitev za Jesenice in občane izgradnja sodobne športne dvorane, ki jo Jeseničani čakajo že nekaj desetletij, saj zgolj s sredstvi iz občinskega proračuna zagotovo še nekaj časa ne bi mogli izvesti celovite obnove.
Glede na to, da bomo dobili sodobno športno dvorano v kateri bo organizirano eno izmed največjih športnih tekmovanj v zgodovini Slovenije, pa bo to dobra popotnica za Jesenice, da smo tudi v bodoče sposobni organizirati druga športna tekmovanja, ki bodo Jesenice umestila na zemljevid velikih športnih dogodkov, kar nam lahko zagotovi dobro zasedenost športne dvorane tako s tekmovanji kot treningi. Seveda pa šport vedno pritegne tudi druge spremljajoče dejavnosti, ki bodo dale marsikateremu Jeseničanu možnost in priložnost za zagon lastne poslovne dejavnosti.
Cenik storitev Zavoda za šport Jesenice, ki vključuje tudi najem Športne dvorane Podmežakla, mora pristojni organ upravljavca (Svet zavoda) potrditi vsako sezono, vse v skladu z veljavnim Odlokom o uporabi športnih objektov v lasti Občine Jesenice in subvencionirani ceni najema za izvajalce letnega programa športa (Ur. List RS, št. 92/2012). Cenik najema oz. uporabe se lahko spremeni tudi med letom. Cena uporabe je oblikovana skladno s področno zakonodajo, ki določa, da je uporabnik dolžan kriti najemnino objekta, obratovalne stroške, stroške rednega vzdrževanja in druge stroške, ki jih pogodbeni stranki dogovorita s pogodbo.
Pripravila: Petra Dečman

   

     No, pa pokomentirajmo zadeve. Se morda samo meni zdi, ali gre v primeru odgovorov na natančno specificirana vprašanja ravno za goljufanje, metanje peska v oči, zavajanje, služenje interesom posameznikov in "mi nismo nič krivi, vse je po zakonu" odnos oblastnikov

1.Konkretno zastavljeno vprašanje: »Kako, da je dvorana v Vojensu stala 3,5 milijonov, jeseniška pa bo več kot 6?«
Odgovor:  »Vojens Ice-arena na Danskem ima po razpoložljivih podatkih na svetovnem spletu kapaciteto 2.250 gledalcev, medtem ko bo imela Športna dvorana v primeru postavitve demontažnih tribun kapaciteto 5.500 obiskovalcev oz. kot ledena dvorana 4.500 obiskovalcev. Npr. Dvorana v Klaipedi (Svyturio Arena) v Litvi, kjer je potekal prvi del Evropskega prvenstva v košarki 2011 in ki je bila zgrajena leta 2011, ima kapaciteto 6.000 obiskovalcev, vrednost investicije pa je znašala 15,8 mio EUR. Strošek izgradnje Panevežys Arene, kjer je prav tako potekal prvi del Evropskega prvenstva v košarki 2011, zgrajena pa je bila leta 2008, je znašal 31,3 mio EUR (dvorana je večnamenska – velodrom).«
Komentar: Mogoče ima Vojens Ice-arena res kapaciteto 2250 gledalcev, ima pa tudi pomožno drsališče in je bila vkopana dobesedno v tla. Sklepam torej, da je bilo pri gradnji potrebno ogromno zemeljskih del /izkopavanja, pri nas tega pač NI! Kje bo pri nas pomožno drsališče? Kje bodo urejena parkirišča za več tisoč obiskovalcev? In ZAKAJ primerjava s košarkarskimi dvoranami? Dvorana Podmežaklo NI košarkarska dvorana, ampak že desetletja služi hokeju; z obilo sreče bo tako tudi v prihodnje.

2. Konkretno zastavljeno vprašanje: »Zakaj po končani obnovi nivoji tribun NE bodo izenačeni in ZAKAJ bodo tribune ostale vsaka s svojim nagibom?«
Odgovor: »Z rekonstrukcijo se ne posega v nivoje in naklone tribun, tako da le-ti ostanejo nespremenjeni.«
Komentar: Ja, dojemamo, ampak ZAKAJ bo tako? Ravno po tem s(m)o starši spraševali! Vprašanje se glasi ZAKAJ nivoji ne bodo izenačeni?!! A ni neumno, da ob vseh milijonih in EDINI prenovi dvorane v desetletjih nazaj in naprej - tribun ne izenačite? Kdo pa jih bo? Kdaj?

3. Konkretno zastavljeno vprašanje: »Zakaj v dvorani po obnovi NE BO ogrevanja?«
Odgovor: Odgovora ni. Preprosto ga ni.
Komentar: Ni potreben…

4. Konkretno zastavljeno vprašanje: »Zakaj v dvorani ne bo obnovljena talna napeljava pod drsališčem, ki ima že muzejsko vrednost in bo v prihodnje najbrž povzročala težave?«
Odgovor: »Ni predvidena obnova obstoječega sistema talne napeljave za pripravo ledu pod betonsko ploščo. Kakršnakoli obnova bi namreč pomenila rušenje celotne betonske plošče za kar ni potrebe.«
Komentar: Da ni predvidena obnova talnega sistema vemo tudi sami. Mi sprašujemo ZAKAJ? To sprašujemo zato, ker bo morebitna okvara v prihodnje povzročala obilico težav – od denarnih, tehničnih, pa do težav v trenažno/tekmovalnih procesih.

5. Konkretno zastavljeni dve vprašanji: »Zakaj so garderobe pod novo polkrožno tribuno opremljene samo z eno vtičnico? Zakaj je nova polkrožna tribuna pomanjkljivo opremljena s sanitarijami?«
Odgovor: »V novih garderobah pod severno tribuno je po Projektu za izvedbo predvidenih približno 16-18 vtičnic v posamezni garderobi ter dodatno v vsaki pripadajoči kopalnici še 4 vtičnice. Za obiskovalce so oz. bodo poleg že obstoječih sanitarij (vzhodna tribuna – pritličje in nadstropje, zahodni del) izvedene še dodatne sanitarije v 1. nadstropju severne tribune ter tudi v 2. nadstropju severne tribune (VIP).«
Komentar: Morda je bilo vprašanje o vtičnicah zastavljeno nekoliko premalo natančno, a ko govorimo o »novi« tribuni, je to lahko samo polkrožna, ki že več let čaka na obiskovalce. Kako bo v garderobah pod severno tribuno – upam, da res tako, kot je opisano. Torej – zakaj in kako so lahko tako ogromne garderobe pod polkrožno tribuno opremljene z ENO vtičnico? Dalje: osebno sem obiskal dvorano v Bratislavi, kjer se je dve leti nazaj igralo svetovno prvenstvo. Je kdo od odgovornih na občini videl kdaj kako urejeno hokejsko dvorano od znotraj? Sanitarij polno na vsakem koraku, lepih, čistih, urejenih, če malce pretiravam za vsakega obiskovalca posebej…

6. Konkretno zastavljena vprašanja BREZ pravih odgovorov:
Kdo je odobril spremembo prvotnih načrtov obnove dvorane? Ali nam lahko zagotovite, da se za ves ta denar dvorana ne bo samo lepo zakamuflirala, uporabno dovoljenje pa pridobilo samo za čas košarkarskega prvenstva? So bili do sedaj vsi izvajalci del plačani? Ali je kdo od izvajalcev zaradi neizpolnjevanja določil iz pogodbe (predvsem plačevanja) že zapustil gradbišče? Kaj bomo od košarkarskega prvenstva imeli občani Jesenic? Bodo varnostniki domači fantje? Bo kak procent od izkupička prodanih vstopnic ostal lokalni skupnosti? Kakšen je predlog cen Zavoda za šport za uporabo dvorane v prihodnji sezoni? 
Odgovori: »V času dogodka bodo svojo priložnost lahko izkoristili predvsem lokalni ponudniki različnih storitev, predvsem storitvenih, kot so na primer gostinci, trgovci, prevozniki, glasbeniki.  Cena uporabe dvorane bo oblikovana skladno s področno zakonodajo, ki določa, da je uporabnik dolžan kriti najemnino objekta, obratovalne stroške, stroške rednega vzdrževanja in druge stroške…«
Komentar: Nič torej o uporabnem dovoljenju. Nič o procentu od dobička. Nič o cenah uporabe dvorane, ki krožijo po mestu in katerih avtor je sam direktor Zavoda za šport! Pač pa nekaj floskul o tem, kakšne možnosti – po sistemu znajdi se sam – vse se ponujajo mestu in njegovim prebivalcem…

      Prav gotovo je gospa Dečman prijetna punca. Prav gotovo je vse po zakonih. Pa prav gotovo gospa za nobeno reč ni kriva. Ampak - ali smo Jeseničani pravzaprav dobili sploh kak odgovor? Gre za klasično uradniško latovščino, čeprav skrbno pripravljeno. Ampak tako je pač splošno stanje v tej naši državici. Krčenje sredstev za šport in vzgojo, brezbrižen odnos do (ne)vzgoje in nagajanje "po zakonu" tistim, ki bi radi kako reč postorili...pa smo tam kjer smo. Pa da se seveda razumemo: prav nič nimam proti košarki na Jesenicah. In prav nič nimam proti gospe Dečman.Treba pa se je vprašati, kakšno ceno bo "mesto" za vse skupaj plačalo.

     Tokrat sem bil nekoliko bolj izdaten. Bralcem pa  spet želim rdeč, pravi železarski pozdrav.

     P.S. Mimogrede, vprašanja staršev so na seji občinskega sveta posredovali predstavniki stranke Narcisa.




7 komentarjev:

  1. Če se prav spomnim,si v prejšnjih komentarjih kritiziral umešavanje političnih strank v šport,sedaj pa se prav politični stranki zahvaljuješ za posredovana vprašanja staršev, katerih otroci igrajo hokej.Ne vem ali ste starši res tako nesposobni, da bi sami poslali vprašanja na občino,ali pa računate da boste preko politične stranke iz katere izhaja tudi predsednik hk mladi g. Rebolj dosegli več,oziroma lažje prišli do svojega cilja.Na eni strani kritiziraš,po drugi pa izrabljaš stranke in se jim še zahvaljuješ.Treba se bo odločiti.Pa da ti še odgovorim na tvoje vprašanje ,kako nas gledajoostali v ligi EBEL? Mislim da je že dovolj dejstvo,da kroji usodo Jeseniškega hokeja oseba, ki je bila iz kluba suspendirana zaradi :NEŠPORTNEGA OBNAŠANJA, PIJANČEVANJA,NASILNIŠTVA,PRETEPAŠTVA,UNIČEVANJA TUJE LASTNINE. Ali je potrebno dodati še kaj.Sedaj pa ta ista oseba odloča , ali bomo člani lige ali ne.Kako misliš se počutijo sogovorniki ,ki vse to vejo.Mislim da nima smisla več komentirati tvojih člankov,ker si se že odločil koga boš hvalil in branil,vse ostale pa kritiziral,ne glede na vse.

    OdgovoriIzbriši
  2. ^^
    G. Kanalec, ste to vi?

    OdgovoriIzbriši
  3. Odgovor na komentar ob 21:46
    Nisem odvetnik Miha Rebolja, ampak kolikor vem nič od tega, za kar ga tukaj obtožuješ - prvič ni bilo res in drugič - ni bilo dokazano. Pravzaprav niti sam Posma ni sprožil preiskave na to temo. Je bilo vse skupaj konstrukt za "odvečne" igralce pod pogodbo? Po moje že. Vsak pa ima seveda svoj pogled in prav je tako. Kakšen je pa ugled M.Rebolja v primerjavi z nekaterimi drugimi vpletenimi, pa se tudi da na široko razpravljati...
    Pa še okrog uporabe Narcise: občinski svet nekako mora dobiti vprašanja. Če je to preko Narcise, pa naj bo tako. Nekako imam občutek, da vpletene velike stranke ne bi ravno vriskale, če bi jim starši prinesli zastavljena vprašanja. (Ne)Odgovori bi bili pa v vsakem primeru enaki.

    OdgovoriIzbriši
  4. Avtor je odstranil ta komentar.

    OdgovoriIzbriši
  5. Ne bodite smešni. Vsi časopisi so pisali o dogodku. Ali po tvoje,to pomeni da so vsi lagali?Potem naj toži vse medije,ki so o tem poročali.Kot sem že napisal.Pismo bi lahko poslali direktno na občinski svet,in ne izrabljat politične stranke.Če si že na začetku napisal, da se z upletanjem političnih strank ne strinjaš,zakaj potem izjema v tem primeru.Pa še nekaj. Ne vem zakaj nihče od vpletenih ne pojasni svojih odlocitev,v tem primeru g.Rebolj, saj je on odpovedal sodelovanje v ligi EBEL.Naj neha mešati meglo z nekimi političnimi igricami.Če mu je res toliko do hokeja potem naj to stori, da bomo vsi vedeli zakaj gre in dobili prave krivce.Mislim pa da si tega ne upa,ali pač.Predlagam ,da napišete se eno pismo naslovljeno na stranko Narcisa in od nje zahtevate ta pojasnila,saj kot sem že dejal, je g,Rebolj njihov član.Morda pa bo lahko to lažje pojasnil vam ko že Jeseniški javnosti ne more.Pa ne nisem g.Kanalec,in ga tudi v hokejski zgodbi ki se dogaja na Jesenicah ne podpiram.In nisem član nobene politične stranke,za katero bi lahko v tej zgodbi navijal.Preprosto sem Jeseničan, ki je več kot polovico svojega življenja prebil na tribunah iz katerih sem spodbujal naše hokejiste tudi tista leta ko nas je na tribunah bilo manj kot pedeset,pa čeprav je igralo prvo moštvo Jesenic.V kolikor bi bilo vpletenim res do tega da rešijo Jeseniški bi iz te zgodbe morala oditi oba. Tako g.Kanalec kotg.Rebolj.Potem bi se lahko našla kakšna rešitev.Dokler pa bosta vlekla vsak na svojo stran pa se od razvoja hokeja na Jesenicah laho poslovimo.

    OdgovoriIzbriši
  6. Odgovore nemores podajat anonimnežem, lepo zastavite vprašanje, pa vam lahko priskrbimo odgovor tud na licu mesta, vse kar vas zanima

    OdgovoriIzbriši
  7. G.Fikret Avdič.Jaz ne vem ali ste to res vi,in ker tega ne morem in tudi nočem preverjati,se z vašim odgovorom ne strinjam.Meni je vseeno kako se kdo piše ali mu je ime,ker tako kot sem že povedal NE MOREM VEDETI ALI STE TO RES VI.Mislim da je forum namenjen diskusijam in pogledom na dogajanje v Jeseniškem hokeju in z njim povezanimi akterji.Če se pa nekdo ne strinja s stališči,ki jih zagovarjate ali pa kritizira nekoga,pa se skrijete za odgovor da anonimnežem ne odgovarjate.Svoja vprašanja sem zastavil dovolj jasno,sedaj pa čakam na odgovere,v kolikor bo imel kdo toliko poguma da jih pove.
    Pa še dodatno pojasnilo g.Lukanu.Če ste pozorno prebrali moj komentar,potem ste zasledili da sem napisal zakaj je bil g.Rebolj suspendiran iz kluba,ne pa da je proti njemo tekel kakršenkoli kazenski postopek.In tudi to kar ste napisal (da ni res nič od tega)kar sem napisal ne bo držalo.Očitno vam je okoli teh dogotkov znano bolj malo,bi pa bilo zelo uredu če bi se o njih bolj detaljno seznanili.
    L.P.

    OdgovoriIzbriši